HiStick® Soy

Zarządzanie azotem

Zalety produktu:

  • Ograniczenie wydatków na nawozy
  • Zmniejszenie wigoru chwastów
  • Redukcja zanieczyszczenia wód gruntowych
  • Zwiększenie zysków

Nazwa

HiStick® Soy

Formulacja

Bakterie

Dlaczego HiStick® Soy?

Produkt HiStick® Soy jest preparatem najwyższej jakości do stosowania w uprawie soi. Zawiera bakterie brodawkowe Bradyrhizobium japonicum, które powodują efektywniejsze wiązanie azotu z powietrza w glebie przez rośliny.

 

Najważniejsze korzyści płynące z zastosowania inokulantów:

  • Oszczędność nakładów na nawozy: soja, dzięki wytworzonym brodawkom jest w stanie samodzielnie zaspokoić zapotrzebowanie na azot dzięki wiązaniu go z powietrza. Co więcej, związuje tyle azotu w glebie, że jest on także dostępny dla upraw następczych.
  • Zmniejszenie presji chwastów: ograniczona ilość azotu dostępna w glebie dla chwastów powoduje ich mniej intensywny wzrost.
  • Redukcja zanieczyszczenia wód gruntowych: mniejsza ilość azotu jest wymywana do wód gruntowych dzięki mniejszemu zużyciu nawozów zawierających azot.
  • Zwiększenie zysków: poprzez uzyskanie wyższego plonu oraz poniesienie mniejszych nakładów na nawożenie.

W celu uzyskania najwyższej efektywności na polach, gdzie wysiewać się będzie zaszczepione nasiona, nie należy stosować gnojowicy (i innych nawozów mineralnych).Na polach, gdzie wcześniej nie uprawiano soi, zaleca się użyciepodwójnej dawki preparatu HiStick® Soy.

Dawkowanie

soja – 0,4 kg HiStick Soy na 100 kg nasion

Sposób użycia

HiStick jest zamknięty hermetycznie. Saszetkę należy otworzyć tuż przed użyciem. Delikatnie wycisnąć zawartość na nasiona soi i rozprowadzić ją równomiernie. Zawartość saszetki wystarcza do inokulacji do 100 kg nasion soi. W przypadku pierwszej inokulacji pola zalecamy podwojenie dawki. Duże dawki nie wpłyną negatywnie na plony. Istnieją trzy różne metody stosowania, z czego łatwa i zalecana jest metoda inokulacji suchej, ponieważ zintegrowana substancja klejąca wiąże podłoże torfowe bezpośrednio z nasionami.

INOKULACJA SUCHA:

Należy rozprowadzić odpowiednią ilość HiStick na cienkie warstwy nasion (ok. 7–15 cm grubości) w siewniku, a następnie dokładnie wymieszać ręcznie. W przypadku mechanicznego napełniania siewnika szczepionkę można rozprowadzić po nasionach jednolitym strumieniem. Zalecamy późniejsze ponowne wymieszanie nasion.

INOKULACJA WILGOTNA:

Dodać tyle wody, aby lekko zwilżyć nasiona (2 ml na kg). Następnie dokładnie zmieszać wilgotne nasiona ze szczepionką, aby pokrycie było równomiernie.

INOKULACJA MOKRA:

Zmieszać zawartość opakowania z 800 ml czystej, odchlorowanej wody i wymieszać w czystym pojemniku, aby utworzyć jednolitą gęstą zawiesinę. Wylać zawiesinę na    nasiona i wymieszać dokładnie, aby zapewnić równomierne pokrycie. Nie należy mieszać dłużej, niż jest to konieczne.

Zastosować produkt HiStick i wysiać nasiona w ciągu kilku godzin od otwarcia saszetki.
Wykorzystać resztki HiStick; nie przechowywać otwartych saszetek.
Należy wykorzystać całą ilość HiStick, nawet jeśli powoduje to podwojenie dawki.
Nie wpłynie to negatywnie na rozwój roślin.

 

Szczepionka HiStick – stosowanie w przypadku nasion po zaprawieniu:

Szczepionka HiStick jest zgodna ze środkami do zaprawiania na bazie metalaksylu, kaptanu, tiuramu, tiabendazolu i karboksyny (szczepionkę należy zastosować dopiero po całkowitym wyschnięciu nasion po zaprawieniu).

Jesteś zainteresowany, napisz do nas!

doradcy@wialan.com.pl

Polityka Prywatności

Pliki cookies / Polityka Prywatności

Poprzez pliki cookies należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe przechowywane jedynie na urządzeniach końcowych użytkowników, których celem jest umożliwienie prawidłowego korzystania ze stron internetowych. Pliki pozwalają rozpoznawać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlać stronę internetową, dostosowaną do indywidulanych preferencji. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas ich przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.Pliki używane są w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji z ich korzystania. Pliki używane są w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych, co umożliwia poprawę struktur i zawartości z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika.

Pliki cookies  które wykorzystujemy, można podzielić na dwie główne grupy:

    • sesyjne które są plikami tymczasowymi, pozostającymi na urządzeniu użytkownika, aż do momentu wylogowania się ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (w tym przypadku chodzi o przeglądarkę internetową);
    • stałe które pozostają na urządzeniu użytkownika przez określony czas, zgodny z parametrami albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.

Jeżeli pliki cookies gromadzą w sobie dane osobowe użytkownika, robią to jedynie w celu wykonania określonych funkcji, których realizacja jest niezbędna do właściwego funkcjonowania strony internetowej. Dane zebrane w plikach przechowywane są w formie zaszyfrowanej, w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.

Standardowe oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych domyślnie dopuszcza umieszczanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Ustawienia mogą zostać zmienione w taki sposób, aby:

    • blokować automatyczną obsługę plików;
    • informować o każdorazowym przesłaniu na urządzenie końcowe.

Należy jednak pamiętać, że ograniczenie stosowania plików cookies może wpłynąć negatywnie na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.

Cookies mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do Państwa preferencji. W tym celu mogą zostać zachowane informacje o sposobie poruszania się w sieci lub czasie korzystania ze strony internetowej.

Aby przeglądać i edytować informacje o Państwa preferencjach gromadzonych przez sieć reklamową Google, można skorzystać z narzędzia zamieszczonego pod linkiem:

https://www.google.com/ads/preferences/